Picture of the author
Comma
استفتا
سوال ۳۰۳ -- طهارت / احكام وضو / واجبات وضو / طهارت موضع غسل و مسح در وضو /

بسمه تعالى 20 / 12 / 1360 محضر مبارك رهبر كبير انقلاب و امام امت، مدّ ظله العالى ضمن ابلاغ سلام به عرض مبارك مى‌رساند: مسائل ذيل مورد ابتلا است، پاسخ آن را مرقوم فرماييد. از خداوند متعال طول عمر و عافيت و پيروزى كامل حضرتت را خواستارم: 1. اعضاى وضو نجس بوده و بعد از وضو ملتفت شده؛ در توضيح المسائل فرموده‌ايد: «در هر صورت، جايى را كه نجس بوده آب بكشد»؛ آيا در صورت صحت وضو هم آب بكشد؟ و تمام جاهايى كه ملوّث شده بايد تطهير نمايد؟

2. روستانشين، گاو شيرده و چند رأس گوسفند هم دارد؛ براى مؤونۀ لبنياتى‌اش مثلاً گاو كافى است، ليكن جهت پختن نان و گرم كردن منزل در فصل سرما به سوخت حاصل از گوسفندان احتياج دارد؛ خمس گوسفندان واجب است يا خير؟ و در صورت وجوب، گوسفندان قيمتشان اگر بيش از گاو باشد مختار است كه هر كدام را مؤونه قرار دهد، يا چون گاو شيرش بيش از چندين رأس گوسفند است و رفع نياز را مى‌كند خمس گوسفندان را بدهد؟

3. شخصى چند كرت و باغ انگورى جهت نيازش خريده و بعداً خودش هم باغ انگورى غرس نمود؛ يكى از دو باغ براى مصرف كافى است، آيا خمس باغ ابتياعى واجب است؟ و به قيمت فعلى بايد حساب كند يا قيمت خريد؟

4. مخارج زراعت بايد از غلات فقط كسر شود يا به نسبت از كاه هم؟

5. جهت مناطق جنگى (جبهه) و جنگ‌زدگان از جناب‌عالى نقل كرده‌اند كه پرداخت سهم امام عليه‌السلام جايز است و عده‌اى هم پرداخته و بابت سهم امام محسوب داشته‌اند؛ صحيح است يا خير؟

6. كسى كه قسم بخورد و بعد بشكند، اول كفاره را بدهد و قسم را بشكند يا بايد بشكند بعد كفاره بدهد؟ كفارۀ قسم، بعد از شكستن قسم واجب مى‌شود يا هنگامى كه تصميم مى‌گيرد قسم را بشكند بايد كفاره بدهد؟

جواب

۱. بسمه تعالى، محل نجس و جايى كه يقيناً آب يا رطوبت از آن محل به آن‌جا سرايت كرده را بايد تطهير كند.

۲. بسمه تعالى، گاو و گوسفند كه براى استفاده از شير و پشم و فضلات آن نگهدارى مى‌كند، حكم سرمايه دارد و بايد تخميس شود.

۳. بسمه تعالى، هر دو باغ خمس دارد به قيمت فعلى.

۴. بسمه تعالى، از مجموع كسر مى‌شود.

۵. بسمه تعالى، عجالتاً اجازه نمى‌دهم و آنچه داده‌اند به عنوان سهم، قبول است.

۶. بسمه تعالى، بعد از مخالفت، كفاره واجب مى‌شود.